Fietsexamen 2018-2019

Groep 8 doet fietsexamen:
In april hebben de kinderen van groep 8 al laten zien dat ze de verkeersregels voor het fietsen kennen. Toen is iedereen namelijk geslaagd voor het theorie examen.

Vandaag, 13 mei was het zover! Op de fiets naar de stad om deel te nemen aan het praktijk examen op de fiets. De Brink was dit keer de eerste school die van start ging. De start van de examens wordt altijd gedaan door de wethouder. Een feestelijke start dus! Met foto’s, Omroep Flevoland, alles kwam er aan te pas!

Iedereen had al eerder het theorie examen gehaald, maar toch was dit nog weer extra spannend. “Zou ik niks vergeten, zou ik de weg niet kwijt raken, ga ik het wel halen?”
Daar gaan ze…………………….

 

En ja hoor, iedereen is geslaagd!
Gefeliciteerd!

 

Door Flevopost:

Verkeersexamens Lelystad zijn in volle gang

Lelystad – Wethouder Ed Rentenaar gaf maandag op het Agorahof in Lelystad het startsein voor het praktijk verkeersexamen. Tot en met donderdag doen er in Lelystad 850 leerlingen van 29 basisscholen mee aan het verkeersexamen.

De kinderen hebben eerst het theoretische verkeersexamen afgelegd en deze week worden de praktische examens afgenomen. Tijdens het VVN praktisch verkeersexamen wordt er getoetst of kinderen de theorie kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer.

Kwetsbare groep in het verkeer

Uit onderzoek blijkt dat kinderen nog te vaak slachtoffer zijn in het verkeer. Daarom zijn er verkeersexamens om kinderen bewust te maken van de verkeersregels en wat het effect is van hun gedrag in het verkeer. In 2016 kwamen er in Nederland twaalf kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ruim 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15 jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers.

Het verkeersexamen

Het verkeersexamen geeft een goede indruk van de verkeersvaardigheid van kinderen. Het toetst of kinderen de theorie kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. Dit gebeurt gestructureerd, aan de hand van een lijst met verrichtingen waarop de kinderen worden beoordeeld. Onderliggende vaardigheden, zoals beheersing van de fiets (remmen, bochten nemen, etcetera) en sociaal gedrag (helpen en hinderen), worden niet direct getoetst, maar zijn wel vereiste vaardigheden om het examen goed te kunnen afleggen. De fietscontrole die aan het VVN praktisch verkeersexamen vooraf gaat, maakt kinderen en ouders bewust van het belang van een veilige fiets.

Wethouder Ed Rentenaar: ‘Deelname aan het verkeersexamen vergroot de aandacht voor verkeersonderwijs op school en thuis. Het maakt ouders bewust van het niveau van de verkeersvaardigheden van hun kinderen. Met de kennis die zij over het verkeer meekrijgen, kunnen de kinderen straks veilig en zelfstandig naar de brugklas fietsen. Het examen benadrukt daarnaast het belang van fietsen als gezond en milieuvriendelijk gedrag’.

Het verkeersexamen is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.